• Η περίοδος της Σαρακοστής έχει ηδη ξεκινήσει από την Καθαρά Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο .

Η Σαρακοστή αποτελεί την μεγαλύτερη σε διάρκεια θρησκευτική νηστεία , κατα την οποία αποκλείονται οι τροφές ζωικής προέλευσης .

🆘Αποκλείοντας μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων από την διατροφή μας , θα πρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά .

🔝Η νηστεία , αποτελεί μια ευκαιρία να αναζητήσουμε νέους συνδυασμούς τροφών και γεύσεων εμπλουτίζοντας το καθημερινό μας διαιτολόγιο .

Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Θα πρέπει να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά .

◾️Πρωτεΐνη:

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι τα θαλασσινά.

◾️Σίδηρος :

τροφές πλούσιες σε σίδηρο, είναι τα όσπρια (κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), εμπλουτισμένα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά.

◾️Βιταμίνη Β12:

Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12, κατά την περίοδο της νηστείας, καταναλώνουμε θαλασσινά (π.χ. χταπόδι) τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα.

◾️Ασβέστιο :

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σησάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.